WORD 2013

 

In diverse onderdelen zetten we de basisfuncties van Word 2013 op een rij. U leert een nieuw document openen en bewaren en u leert een tekst typen en opmaken. Word is te koop als onderdeel van het pakket OFFICE 2013.

 

START

We beginnen met een uitleg over de knoppen en menu's die u ziet als U Word 2013 start. Vervolgens leert u een nieuw document aanmaken en een tekst typen en opmaken. Tenslotte leert u een document opslaan en weer openen voor een verdere bewerking.

 

U start Word 2013 als volgt:

* Klik op STARTEN> ALLE PROGRAMMA'S (Alle apps in Windows 10)> MICROSOFT OFFICE 2013> MICROSOFT OFFICE WORD 2013;

* Word 2013 opent nu;

* U ziet in de linkerbalk een overzicht van recente documenten; rechts staan de verschillende sjablonen. Voor de eerste keer klikt u op LEEG DOCUMENT;

* Het overzichtsvenster van Word 2013 start met een blanco document;

 

Word 2013 - stap 2

Het lint

Wie Word 2013 start, ziet een leeg wit vel papier, met daarboven allerlei knoppen en menu's. Deze zijn ondergebracht in het zogenaamde 'LINT'. In het lint ziet u verschillende tabbladen, zoals 'Start' en 'Invoegen'. Bovendien is het Lint contextgevoelig: het kan zich aanpassen aan de taak die u op dat moment uitvoert.

Met de knoppen op het Lint activeert u de functies die u voor het tekstverwerken en de opmaak nodig heeft. Bij veel knoppen (bijvoorbeeld onder 'Plakken' op het tabblad 'Start') ziet u een klein blauw pijltje staan. Klik hierop: dan komen er meer opties in dezelfde categorie tevoorschijn.

 

Word 2013 - stap 3

Een nieuw document maken

Een nieuw document is een leeg vel waarop u een tekst kunt typen en kunt opmaken.

Een nieuw document maken doet u bijvoorbeeld als volgt:

+ Klik op het linkertabblad Bestand>Nieuw>Leeg document

+ Gebruik de sneltoets Ctrl+N (druk de Ctrl-toets en tegelijkertijd de letter N in)

Het resultaat is steeds hetzelfde: Word opent een blanco pagina

 

Word 2013 - stap 4

Tekst typen en invoegen

Zodra u een leeg document voor u hebt, kunt u beginnen met typen. De door u ingevoerde tekst verschijnt op het beeldscherm. In tegenstelling tot bij een typemachine hoeft u op de computer aan het einde van een regel niet op de Enter-toets te drukken. Word 2013 gaat aan het einde van de regel namelijk automatisch verder op een nieuwe regel.

Een spatie tussen woorden maakt u door op de brede spatiebalk te drukken, onder aan uw toetsenbord. Als u alinea's maakt en op een nieuwe regel wilt beginnen, drukt u wel op de Enter-toets. De cursor (het dikke verticale in de tekst dat aangeeft waar u bent) springt dan naar de volgende regel.

 

Word 2013 - stap 5

Tekst selecteren en verwijderen

Om grote stukken tekst in één keer te verwijderen, kunt u het woord of de zinnen selecteren met de muis. Dat kan op meerdere manieren. De geselecteerde tekst krijgt dan een lichtblauwe achtergrond:

Eén woord selecteren: dubbelklik op het woord.

Eén alinea selecteren: klik drie keer binnen de alinea.

Meer woorden of regels: sleep met de muis over het deel dat u wilt selecteren terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt.

In plaats van bovenstaande drie opties kunt u ook de Shift-toets ingedrukt houden en de pijltjestoetsen gebruiken.

Het hele document selecteren: klik op het tabblad START> rechts op SELECTEREN> ALLES SELECTEREN. U kunt ook de sneltoets Ctrl+A gebruiken.

Grote delen tekst verwijdert u in één keer door de tekst eerst te selecteren en vervolgens op de Delete-toets te drukken.

De-selecteren (de selectie opheffen) doet u door op een willekeurige plek in de tekst te klikken.

 

Word 2013 - stap 6

Tekst opmaken

U kunt tekst op allerlei manieren opmaken. Geef letters een kleur, markeer ze, vul de tekst uit (verspreiden over de hele regel) of wijzig het lettertype of de grootte. De meest gebruikte methoden om tekst op te maken vindt u bij elkaar op het tabblad START, dat bij het openen van een document zichtbaar is.

De tekst die u wilt opmaken, selecteert u eerst. Daarna kiest u de opmaakfunctie die u wilt toepassen. U ziet direct het resultaat.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb