LET OP VOOR WIE U OPEN DOET!!

HANDIGE CHECKLIST

 

* LET OP VOOR WIE U OPEN DOET!

* LAAT NOOIT ONBEKENDEN BINNEN!

* LAAT DE DEUR DICHT EN KIJK DOOR DE DEURSPION OF HET RAAM WIE HET IS!

* WILT U DE DEUR TOCH OPEN DOEN, GEBRUIK DAN EEN KIERSTAND HOUDER!

* VRAAG METEROPNEMERS EN REPARATEURS NAAR HUN LEGITIMATIE. CONTROLEER DEZE GOED!

* TWIJFELT U? SLUIT DAN DE DEUR EN BEL EERST MET DE INSTANTIE WAARVOOR ZIJ ZEGGEN TE WERKEN!

* MOET U EVEN IETS PAKKEN TERWIJL IEMAND VOOR DE DEUR STAAT (KLEINGELD, PEN, GLAS WATER),

SLUIT DAN DE BUITENDEUR!

* VOELT DIT ONAARDIG? ZEG DAN DAT U ZO TERUGKOMT. OF DAT DE KAT ANDERS NAAR BUITEN LOOPT...

* GEEF NOOIT UW BANKPAS OF PINCODE AF!

* HEB ALTIJD EEN TELEFOON MET NOODKNOP BIJ DE HAND!

* VERTROUWT U HET NIET? BEL DE POLITIE VIA 112!

 

 

Veiligheid in en om huis

 

Over het toelaten van personen die met valse bedoelingen uw huis willen  betreden:

- doe nooit de deur open, als je geen bezoek verwacht en trap niet in mooie babbeltrucs waarmee u wordt verleid om uw huisdeur te openen. Het boevengilde maakt van diverse zaken gebruik: ze weten bijvoorbeeld dat u slecht ter been bent of dat u uit beleefdheid de deur opent.

- vraag door: waaraan heeft u dit bezoek te danken? Laat de bezoeker zich legitimeren. Als daarop geen duidelijkheid komt, stuur de bezoeker dan beslist weg.

- laat nooit de huissleutel in het slot zitten.

- u kunt de veiligheid vergroten door het (laten) plaatsen van een spionnetje (een klein kijkglas in de deur). Er zijn ook digitale deurspionnen (u kijkt dan op een schermpje) die de mogelijkheid hebben om van een bezoeker een foto te maken.

- een andere mogelijkheid is het (laten) plaatsen van een 'deur kierstand houder': door middel van dit apparaat komt - bij opening - de deur slechts op een kier te staan en is uw veiligheid gegarandeerd. Zo'n 'deur kierstand houder' kunt u o.a. door de Klussendienst (tegen een geringe vergoeding) laten monteren.

 

Over diverse zaken die met geld (o.a. pinnen) te maken hebben:

- banken zullen u nooit opbellen over de situatie van uw bank/giro rekening. Breek zo'n gesprek onmiddellijk af en ga op geen enkel voorstel van de zogenaamde directeur in.

- ook de politie zal u nooit opbellen over financiële zaken.

- geef nooit uw betaalpas en pincode aan iemand af.

- bewaar nooit uw betaalpas en pincode bij elkaar in uw portemonnee

- als u vergeetachtig bent, schrijf dan toch nooit uw pincode op uw hand. Er is een hulpmiddel: schrijf in een notitieboekje of in een agenda een verzonnen naam van iemand met zijn/haar telefoonnummer. U doet dat als volgt: een 06-nummer bestaat uit tien cijfers. Als verzonnen telefoonnummer schrijft u op: 0 6 vervolgens 4 willekeurige cijfers en daarna uw pincode of 0 6 dan uw pincode (4 cijfers) en tenslotte 4 willekeurige cijfers.

- als u uit het buitenland wordt gebeld en het is voor u geen bekend nummer, ga dan niet in op eventuele voorstellen die u worden gedaan.

- als u van de computer gebruik maakt, laat u dan nooit verleiden (bijvoorbeeld door Microsoft) om een programmaatje te installeren dat zij u aanreiken.

- wees voorzichtig met zogenaamde 'phishing-mail': u wordt gevraagd om een bijlage te openen en een bepaalde 'link' aan te klikken. U geeft dan uitermate belangrijke informatie af. Vertrouwt u een mail niet, dan meteen in de prullenbak van uw computer.

- wanneer u uit een geldautomaat geld gaat pinnen, scherm dan bijvoorbeeld met uw tas de toetsen van de geldautomaat af. Let er scherp op dat er geen nieuwsgierigen achter u staan, die proberen om achter uw pincode te komen. Eis van iemand die achter u staat, dat hij/zij gepaste afstand van u houdt.

-bij de bank/giro kunt u zelf uw dag limiet aanmerkelijk verlagen. Als u dat zelf niet kunt, dan kunt u uw zoon/dochter vragen dit te doen of loop naar de bank en vraag of zij dit voor u willen doen.

- bij de notaris kunt u ook een levenstestament laten opstellen (300 euro) waarin wordt vastgelegd dat uw zoon/dochter met een controlepersoon uw geldzaken mogen regelen.

- zorg dat u niet teveel geld in huis heeft, ook niet in een geldkistje. Het boevengilde kent de plaatsen waar zo'n kistje bewaard wordt.

- 'bind' nooit uw tas aan uw rollator. Draag nooit uw tas om uw schouder. Zorg dat de draagband van uw tas gekruist over uw lichaam hangt en zorg dat de klep van uw tas aan de binnenkant (tegen uw lichaam) zit. Bevestig een tinkle-alarm aan de rits van uw tas, maar zo dat het tinkle-alarm aan de binnenzijde van de tas zit. Gebruik eventueel een heuptasje. 

- voor de heren is het zeer onverstandig om hun portemonnee in de achterzak te stoppen, ook al sluit u de achterzak met een knoop. Bewaar de portemonnee eventueel in uw broekzak.

-heeft uw colbert of overjas een binnenzak, met knoop of rits, dan is dat een veilige bewaarplaats.

 

Als u - ondanks alles - toch slachtoffer wordt:

- als u in onmiddelijke omgeving iets verdachts ziet of als u jammer genoeg toch slachtoffer bent geworden, bel dan meteen het nummer 1 1 2.

- probeer de dader zo goed  mogelijk te beschrijven: hij droeg een baard of andere opvallende kenmerken. Zorg dus voor een goed signalement.

- Als er sporen van de dader zijn, bijvoorbeeld een glas, raak dat glas dan niet aan: zo'n glas kan vingerafdrukken bevatten.

 

Het spreekwoord zegt: 'Voorkomen is beter dan genezen': pas deze tips toe voor uw eigen veiligheid!!!